Aksa Tufanı’nın mimarı Muhammed Deif… Kod adı: Misafir… ‘Ölümün oğlu’

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Cumartesi günü İsrail’e başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun arkasındaki isim gündem oldu…

Binlerce direnişçiyi bir tek emriyle sokağa dökebilen Hamas’ın askeri kanadının başındaki isim Muhammed Deif ile ilgili detaylı bir haber İngiliz Financial Times tarafından yayınlandı.

Gazete, “Misafir: İsrail’e düzenlenen ölümcül saldırının arkasındaki mimar” başlığını kullandı.

Deif’in lakabının “Misafir” olduğunu hatırlatan gazete, bunun Filistinli Deif’in İsrail istihbaratına yakalanmamak için her gece başka bir Filistinlinin evinde kalmasından geldiğini aktardı. Cumartesi günkü saldırının Deif’in en ölümcül hamlesi olduğu da belirtildi.

Yaklaşık 20 yıl önce İsrail’in hava saldırısında ölümden dönen ve bir kolu ve bir bacağını kaybettiği kayıtlara geçen Deif’in Hamas ve Filistinliler tarafından çok saygı gördüğü belirtildi.

‘SON OPERASYONDAN SONRA BİR TANRI MERTEBESİNE GELEBİLİR’
Financial Times’a konuşan Filistinli profesör Mkhaimar Abusada, “Bu saldırıdan önce Deif kutsal bir kişiydi ve hem Hamas hem de Filistinliler tarafından saygı duyuluyordu. Onun İsrail’e yönelik bu son operasyonu onu bir tanrı mertebesine getirecektir” dedi.

Deif hakkında açıklamalar yapan uzmanlar, onun Filistin içerisinde gölgeler içinde yaşadığını ve sessiz bir karakteri olduğunu söyledi. Deif’in başarı için şiddet kullanmaktan çekinmediği de belirtildi. Deif’in Filistin içerisindeki siyasi bölünmelerle de ilgilenmediği aktarıldı.

Öte yandan Deif’in Gazze’nin altındaki tünellerin yapımının mimarı da olduğu ve onlarca yıl süren çalışmaları yönettiği de belirtildi. Gerçek ismi bile bir muamma olan Deif’in eski tek bir fotoğrafı bulunuyor.

HEDEFİ BELLİ OLDU
Öte yandan İsrailli yetkililer Cumartesi günkü saldırıda Deif’in amacıyla ilgili de yorum yaptı.

Yetkililer, “Deif, yüksek etki yaratacak hedeflere yöneldi. Yerleşimciler ya da işgal altındaki topraklarda bulunan askerler. Kudüs ve Tel Aviv’deki otobüsler” dedi.
Deif hakkında bilinenleri derleyen Al Majalla’nın derlemesini Odatv çevirdi:

“Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif, Filistin genelinde giderek daha popüler bir figür haline geldi. Adı Kudüs’te ve Mescid-i Aksa’da protesto tezahüratlarında kullanıldı.

7 Ekim 2023 Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde, saldırının başladığını kayıtlı bir mesajla duyuran Deif’ti. Hamas, İsrail’e yüzlerce roket fırlatırken, piyadeleri de Gazze’nin doğu sınırlarına şaşırtıcı ve benzeri görülmemiş bir saldırıyla sızarak İsrail’i yakaladı. tam bir sürprizle.

Militanlar yalnızca birkaç İsrail yerleşimini ele geçirip çoğunu öldürmekle kalmadı, aynı zamanda düzinelerce İsrailli askeri ve sivili daha sonra pazarlık kozu olarak kullanmak üzere Gazze’ye geri getirmeyi de başardılar.

Deif uzun süredir İsrail’de aranan bir adamdı. İsrail güçleri Batı Şeria’da Filistinlilere karşı suçlarını sürdürürken tehditlerini yerine getirmesiyle ün kazandı. İsrail’in yerleşim genişlemesini ve Mescid-i Aksa yerleşkesine yerleşimci saldırılarını sesli bir şekilde eleştirdi.

İsrail, Deif’i kendi hedeflerine karşı çok sayıda yüksek profilli askeri operasyon düzenlemekle suçladı. Dikkat çekici bir şekilde, çok sayıda suikast girişiminden sağ kurtuldu; bunlardan en sonuncusu İsrail’in 2014’te Gazze’ye saldırısıydı.

Deif’in halka açık kişiliği hala gizemini koruyor. Kamuoyuna ve medyaya çıkmaktan kaçınıyor ve yalnızca kayıtlı sesli mesajlar veya Hamas hareketiyle bağlantılı medya kuruluşları aracılığıyla yayılan yazılı açıklamalar aracılığıyla iletişim kuruyor.

YOKSUL BİR MÜLTECİ
Deif, 1965 yılında, İsrail’in kurulduğu 1948 yılından bu yana işgal ettiği El Kubeiba kasabasında yaşayan Filistinli bir mülteci ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, Gazze Şeridi’ndeki çeşitli mülteci kamplarında yaşadıktan sonra, Han Yunus Mülteci Kampı’na yerleşti.

Deif’in yetiştirilme tarzı aşırı yoksullukla damgasını vurdu. Babasının ailesinin geçimini sağlamasına yardımcı olmak için genç yaşta çalışmak zorunda kaldı. Daha sonra Gazze İslam Üniversitesi’nde bilim okudu ve burada kampüsteki dini faaliyetlerde önemli bir rol oynadı.

Deif, üniversite yılları boyunca İslami ideolojiden derinden etkilendi ve bu durum onu Müslüman Kardeşler’e ve ardından Hamas’a katılmaya yöneltti. 1980’lerin ilk yarısında örgütün sahadaki önde gelen aktivist üyelerinden biri oldu.

İLK TUTUKLANMA: BİRİNCİ İNTİFADA
1987’de başlayan ve Taş İntifadası olarak da bilinen Birinci Filistin İntifadası sırasında 1989’da Deif tutuklandı. Hamas’ın askeri kanadına dahil olduğu iddiasıyla ilgili suçlamalar nedeniyle yargılanmadan 16 ay boyunca İsrail hapishanelerinde kaldı.
Daha sonra Batı Şeria’ya taşındı ve burada diğer grup liderleriyle birlikte El Kassam Tugayları’nın yeni bir şubesini açtı.

MUHAMMED DİAB İBRAHİM EL-MASRİ
“Mohammed Deif” isminin bir takma ad olduğuna inanılıyor. Kaynaklara göre asıl adı Muhammed Diab İbrahim El-Masri’dir.
Bazıları, kendisine “Deif” adının sık sık sığındığı veya Batı Şeria sakinlerinin evlerinde misafir olarak kaldığı için verildiğini söylüyor. (Arapça’da deif misafir demektir). Diğerleri bunun, yerler arasında sürekli hareket etmesiyle karakterize edilen göçebe yaşam tarzı nedeniyle olduğunu söylüyor.

DEİF’İN ROLÜ VE YAKIN ÇEVRESİ
El Kassam Tugayları’nın tarihi, Oslo Anlaşmalarını raydan çıkarmak amacıyla Gazze’de kurulduğu 1990’lı yıllara kadar uzanıyor. Tugayların saha komutanı Emad Akel’in 1993 yılında suikasta kurban gitmesinin ardından komutayı Deif devraldı.

Deif’in faaliyetlerine ilişkin mevcut bilgiler, 1990’ların başında bir İsrail askerinin yakalanması da dahil olmak üzere birçok operasyonu yönettiğini gösteriyor. Yakın yoldaşı önde gelen askeri lider YahyaAyyaş’ın 1996 yılında öldürülmesine yanıt olarak bir dizi misilleme operasyonu düzenledi.

Bir askeri lider olarak etkinliği nedeniyle uzun süredir İsrail’in suikast hedefi olmuştur. Bu nedenle, nerede olduğunu bilen yalnızca küçük ve güvenilir bir yakın çevreyle her zaman son derece dikkatli ve ihtiyatlı davrandı.

Deif’in, İsrail’in onu takip etme yeteneğini en aza indirmek için cep telefonu veya modern teknolojik cihazları kullanmaktan kaçındığı bildiriliyor. Dikkatli olmasına rağmen İsrail istihbaratı tarafından sürekli gözetim altında kalıyor.

Dikkat çekici bir şekilde Deif, İsrail’in beş suikast girişiminden sağ kurtuldu.

‘ÖLÜMÜN OĞLU’
İlk girişim 2001 yılında, bir yıl önce patlak veren İkinci Filistin İntifadası sırasında gerçekleşti. Daha sonraki girişimler 2002, 2003, 2006’da gerçekleşti ve en sonuncusu 2014’te İsrail’in Gazze’ye yönelik 51 gün süren bombalama kampanyası sırasında gerçekleşti.

Gazze’nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan mahallesindeki bir eve 4 İsrail savaş başlığıyla düzenlenen son suikast girişiminde, aralarında eşi ve küçük oğlunun da bulunduğu 18 Filistinli öldürüldü. Deif saldırıdan mucizevi bir şekilde kurtuldu.

​Başarısız bir girişim sırasında, bazı Hamas medya kuruluşlarının haberine göre, kendisini felç eden ve tekerlekli sandalye kullanmasına yol açan doğrudan bir yaralanma yaşadı.

İsrail ve medyası, kimliğini çevreleyen gizemi kabul ederek onu daha önce “Ölümün Oğlu” ve “Yılanın Başı” olarak adlandırmıştı. Bu gizem havası öncelikle halkın gözünden kaçmak için gösterdiği titiz çabalardan kaynaklanıyor.

İsrail, onun izini sürmekteki istihbarat başarısızlıklarını açıkça itiraf etti. Eldeki tek fotoğrafı eski ve bugünkü görünümü hakkında hiçbir ipucu vermiyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir