Bilim insanları fikir ayrılığına düştü: Yaşlanma nedir, ne zaman başlar?

Yaşlanma Üzerine Yapılan Anket, Bilim İnsanlarını Bölüyor

T24 Dış Haberler

Yaşlanma üzerine çalışan 100 bilim insanıyla yapılan bir anket, bilim insanlarının yaşlanmanın ne olduğu, bir hastalık olup olmadığı ve ne zaman başladığı konusunda hemfikir olmadıklarını ortaya koydu.

İnsanların daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına yardımcı olmayı amaçlayan yaşlanma araştırmaları, yaşlanmanın nedenlerini ve yaşlanmayı yavaşlatacak ya da tersine çevirecek etkili yaklaşımlara henüz ulaşabilmiş değil. Columbia Üniversitesi’nde yaşlanma üzerine çalışan Alan Cohen, bu zorlukların aşılabilmesi için araştırmacıların ortak bir dil benimsemesi gerektiğini vurguluyor.

Harvard Tıp Fakültesi’nde görev yapan araştırmacı Vadim Gladyshev ve meslektaşları, yaşlanma üzerine çalışanların yaşlanmayı nasıl algıladığını anlamak için Maine’de düzenlenen uluslararası bir konferansta katılımcılara anket düzenledi. Ankete katılanlar arasında kariyerinin başında olan araştırmacılardan, deneyimli bilim insanlarına kadar geniş bir yelpazede profesyoneller yer aldı.

Bilim İnsanları, Yaşlanmayı Farklı Şekillerde Tanımlıyor

Anket katılımcılarının üçte biri, yaşlanmayı zamana bağlı işlev kaybı olarak tanımlarken diğerleri zararlı değişikliklerin birikmesi olarak görüyor. Ancak yaşlanmanın olumsuz bir süreç olmadığını düşünenler de mevcut.

Bazıları yaşlanmayı sadece ölüm ihtimalinin artması olarak görürken, nedenlerine ilişkin verilen yanıtlar da geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bazı katılımcılar ise yaşlanmanın neyin altında yattığını tam olarak bilmediklerini belirtiyor.

Yaşlanma: Hastalık mı Değil mi?

Araştırmacılar yaşlanmanın bir hastalık olup olmadığı konusunda da hemfikir değil. Bazıları bunu hastalık olarak görürken bazıları ise tam tersini savunuyor. Bu konuda net bir çizginin olmaması, yaşlanmanın karmaşıklığını gösteriyor.

Yaşlanma Süreci Ne Zaman Başlıyor?

Katılımcılar genel olarak yaşlanmanın hayatın başlangıcında başladığını söylüyor ancak tam olarak ne zaman başladığı konusunda farklı düşünceler var. Bazıları yaşlanmanın doğum anında başladığını savunurken bazıları ergenlik dönemini başlangıç olarak görüyor.

Gladyshev’e göre, yaşlanmanın başlangıcı konusundaki farklılıklar pek çok bilinmeyeni yansıtıyor ve biyolojik yaşın belirlenmesi için çabalar devam ediyor. Biyolojik belirteçlerin geliştirilmesiyle yaşlanma sürecinin daha iyi anlaşılması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir